GFTO Aengwirden

Geitefok van Tjalleberd en Omstreken

De oprichting

Het was op 1 april 1960 in Cafe Oostra (nu Cafe De Streek) dat een aantal jongelui uit de streek op de gedachte kwamen dat ze wel eens wat voor de zieke medemens konden doen.
De GFTO is opgericht op initiatief van de heren J. Dijkstra, B. Brandinga, K. de Ruiter en zij werden gestimuleerd door de cafehouder G. Oostra sr.
Er moest een tuin worden omgespit en degene was zelf niet meer in staat om het te doen en er lag een ziek meisje in een houten huisje dat moest worden opgeknapt. Met z’n allen hebben ze de tuin omgespit en het huisje opgeknapt. De jongens kregen er plezier in en dit was toch weer eens wat anders dan een biertje drinken en klaverjassen.
Er waren eerst vele losse ideeen, maar meer en meer kwam er structuur in de activiteiten die werden gedaan.
De omstandigheden vroeger waren slechter dan nu. De meeste activiteiten in de beginjaren waren dan ook vooral toegespitst op het helpen van ouderen en zieken. Door een toename van het aantal voorzieningen is vooral de laatste jaren naar een balans gezocht tussen de activiteiten voor ouderen en zieken maar zeker ook voor de jeugd in de streek.